Pesto de busuioc
Sosul pesto iese cel mai bine în mojar cu pistil, dar în viața de zi cu zi folosim un procesor de alimente. După o rețetă de Daniel Gritzer.
Ingrediente
- 1 cățel de usturoi
- 1 pumn de semințe de pin
- 1 linguriță sare
- 1 bol de frunze busuioc, spălate și zvîntate
- 1 pumn de pecorino sardo și parmezan răzuite, în proporții egale
- 4 linguri de ulei de măsline extra-virgin
Iese cît pentru un rînd de Paste cu pesto, fasole verde și cartofi.
Instrucțiuni
Se procesează usturoiul, sarea, și semințele de pin. Apoi se adaugă busuiocul, brînzeturile răzuite și uleiul de măsline. Se procesează pînă atinge consistența dorită.
Pînă la folosire, sosul se poate muta într-un borcan și acoperi cu un strat de ulei de măsline, care previne oxidarea.
Variante
Sosul pesto suportă combinații și substituiri:
- pe lîngă busuioc, se poate folosi și varză kale (sau doar varză kale), blanșată cîteva minute în apă clocotită (vezi rețeta lui Chris Morocco, și în format video).
- ca brînzeturi pot fi folosite pecorino sardo, pecorino romano, parmiggiano reggiano, și/sau grana padano, în orice proporție.
- se pot folosi nuci în loc de semințe de pin.