Paste cu pesto, fasole verde și cartofi
Una dintre mîncărurile noastre preferate, după o rețetă de Daniel Gritzer. În Liguria, regiunea de origine a rețetei, se folosesc trenette sau trofie. Noi folosim de obicei fusilli sau casarecce din linte roșie, dar funcționează cam orice tip de paste.
Ingrediente
- 4 cartofi, soi făinos
- 250g de paste
- 150g de fasole verde, înghețată
- 1 borcan de sos pesto de busuioc, preferabil făcut pe loc
- pecorino sau parmezan, răzuit
Ies 2-4 porții, în funcție de apetit.
Instrucțiuni
Cartofii se curăță, se taie în cuburi de mărimea unei îmbucături, și se pun la fiert într-o oală acoperită, într-o cantitate mare de apă rece sărată generos, ca pentru paste.
Se pune fasolea verde la dezghețat într-un bol cu apă dezmorțită și se pregătește în bucăți de mărimea unei îmbucături.
Pentru a se găti, cartofii vor avea nevoie de vreo 10 minute după ce începe apa să fiarbă. Fasolea verde va avea nevoie de 5 minute, iar pastele oriunde de la 5 la 11 minute, în funcție de indicațiile de pe ambalaj. Pastele și fasolea verde se adaugă la fiert pe rînd, asftel încît să se gătească deodată cu cartofii. După adăugarea fiecărui ingredient, oala se acoperă cu capac, ca să revină mai repede la punctul de fierbere.
După ce s-au gătit, ingredientele se storc, păstrîndu-se pentru sos 50 ml din lichidul în care au fiert. Se lasă să se răcorească 1-2 minute, apoi se adaugă peste ingrediente sosul pesto și se amestecă. Sosul se poate subția cu lichidul păstrat.
Pastele se servesc presărate cu parmezan sau pecorino răzuit.
Variante
Se poate adăuga, odată cu fasolea verde, și sparanghel tăiat pe diagonală în segmente de mărimea unei îmbucături.
Vezi și
- Piatto — Trofie al pesto alla Genovese con patate e fagiolini (video, disponibil și în engleză)