Ciuperci cu sos de miso
În rețeta asta gătim ciupercile separat, ca să le putem rumeni fără să ardem restul ingredientelor.
Ingrediente
- ciuperci pleurotus
- 1 ceapă mare
- usturoi
- ghimbir
- pastă miso
- sos soia
- oțet balsamic
- lămîie
- ulei de rapiță
Instrucțiuni
Ceapa se taie mărunt. Ghimbirul se rade prin ochiul mic al răzătoarei. Usturoiul se dă prin presă.
Ciupercile se rup fîșii de mărime potrivită într-un bol, se clătesc cu apă rece și se storc.
Se pune o tigaie fără ulei la foc mare, se adaugă ciupercile și se gătesc pînă iese apa din ele și se usucă la loc.
Ciupercile se mută în bol pînă ungem tigaia cu ulei de rapiță, apoi se transferă înapoi și se lasă să prindă culoare.
Ciupercile rumenite se scot în bol și se pun deoparte. Bucățelele prinse de tigaie se deglazurează cu apă (~150ml?). Acest sos se pune deoparte într-un alt bol de mărime potrivită.
După ce s-a răcit puțin sosul, se înglobează o lingură de pastă miso, se adaugă sos de soia, oțet balsamic și puțină zeamă dintr-o lămîie.
Tigaia se pune înapoi pe foc mediu cu ulei de rapiță. Se călește ceapa, apoi se adaugă ghimbirul și usturoiul, care se gătesc cam un minut.
Se adaugă ciupercile în tigaie, apoi se înglobează sosul strecurat prin sită. Se mai ține pe foc un minut, timp în care se reglează de sare și aciditate.
Variante
Pentru ciupercile rumenite se poate face o glazură fină dacă se adaugă în tigaie peste ceapă, ghimbir și usturoi sosul nestrecurat din bol, se mai gătește un minut pînă se îngroașă, apoi se strecoară întreaga compoziție prin sită, apăsînd cu lingura.
Ciupercile se pot servi cu cepșoare, cozi de ceapă verde mărunțite, pătrunjel, mujdei.