Înapoi la Rețetar

Cartofi scăzuți

Rețetă vegetariană de cartofi scăzuți sau tocăniță de cartofi. Rețeta seamănă cu o supă de legume, însă gătită în mai puțin lichid. Se folosește preferabil o oală mai lată, fără capac, ca să se evapore lichidul mai ușor.

Ingrediente

Instrucțiuni

Pregătire: Ceapa se taie mărunt. Morcovii, tulpinile de țelină, și ardeii se taie în cuburi mărunte. Cartofii se taie în discuri subțiri cu mandolina sau cu cuțitul și se păstrează în apă rece. Mazărea se lasă la dezghețat în apă dezmorțită. Cartofii și mazărea se vor strecura înainte de folosire. Roșiile se scot din conservă și se taie în bucăți de mărime potrivită.

Într-o oală lată se călește ceapa în ulei de măsline, pentru cîteva minute la foc mediu. Se adaugă apoi morcovul, țelina, și frunza de dafin, și se gătesc pînă se înmoaie. Se adaugă ardeiul, se sărează, și se gătește în continuare.

Se pun 500ml de apă la fiert în ibric.

Se adaugă cartofii strecurați peste ingrediente, se presară cu o lingură de boia dulce, și se amestecă. Se lasă boiaua să se rumenească 30 secunde, se stinge cu apă fierbinte cît să acopere cartofii. Se lasă să fiarbă 5 minute.

Se adaugă mazărea strecurată și se fierbe încă 5 minute.

După ce s-au gătit cartofii și mazărea, se adaugă roșiile împreună cu sucul lor, și se lasă să fiarbă fără capac, pînă ajunge la consistența dorită. Se sărează pe parcurs, după gust. Dacă se gătesc ingredientele fără ca lichidul să scadă suficient, se poate scoate din lichid cu polonicul.

Se servește garnisit cu verdețuri, alături de murături.