Skip to content

Înapoi la Rețetar

Supă de legume

O rețetă generală de supă de orice fel de legume.

Cheia este ordinea în care se adaugă legumele, asftel încît să se gătească deodată. În linii mari, această ordine este:

Roșiile se adaugă ultimele, după ce restul legumelor au ajuns la textura potrivită, fiindcă prin aciditatea lor interferează cu frăgezirea celorlalte ingrediente.

Ingrediente

Instrucțiuni

Ceapa se taie mărunt, iar țelina, morcovul, păstîrnacul și ardeiul se taie în cuburi mărunte. Cartofii se taie în bucăți de mărimea unei îmbucături. Roșiile, fie proaspete sau întregi din conservă, se taie în bucăți potrivite.

Într-o oală adîncă se călește la foc mediu, pentru cîteva minute, ceapa în ulei de măsline, alături de foile de dafin. Se adaugă rădăcinoasele — țelina, morcovul și păstîrnacul — și se gătesc pînă încep să se înmoaie. Se adaugă ardeiul, și se gătește în continuare.

Cînd ardeiul începe să se gătească, se pune 1 litru de apă la fiert în ibric. Cînd fierbe apa, se presară boia peste ingredientele din oală, se amestecă și se lasă să se rumenească 30sec, după care se stinge cu apa clocotită.

Se adaugă cartofii, firele de cimbru, un praf de sare, piper, și se lasă să fiarbă molcom 10 minute.

Se adaugă fasolea fiartă, roșiile împreună cu sucul lor, se reglează de sare și piper, și se lasă să mai fiarbă pentru încă 10 minute.

Noi mîncăm supa garnisită cu verdețuri tăiate mărunt și cu o lingură de smîntînă.

Variante

Supa se poate îngroșa cu gălbenuș de ou.