Tort cu morcovi pentru oameni
Adaptat după această rețetă.
Ingrediente
Pentru blat:
- 200g nuci pecan
- 150g zahăr brun
- 50g zahăr alb
- 1 plic zahăr vanilat
- 240ml ulei de floarea soarelui
- 4 ouă mari
- 170g ananas din conservă
- 260g morcovi (cam 4 morcovi mari)
- 320g făină
- 2 lț praf de copt
- 1 lț bicarbonat de sodiu
- 1 lț extract pur de vanilie
- ½ lț sare
- 1½ lț scorțișoară, pudră
- 1 lț ghimbir, pudră
- ¼ lț nucșoară, pudră
- ¼ lț cuișoare, pudră
Pentru cremă:
- 450g cremă de brînză
- 115g unt
- 240g zahăr pudră
- 1½ lț extract de vanilie
- ¼ lț sare
Iese un tort cu două blaturi, pentru 12 persoane.
Instrucțiuni
Pregătirea blaturilor
Cuptorul se preîncălzește la 180°C.
Nucile pecan se mărunțesc cu cuțitul, se pun la cuptor în tavă întinse pe hîrtie de copt și se lasă la rumenit cam 6 minute.
Ananasul se zdrobește în mojar sau într-un procesor de alimente, pînă ajunge la consistența unui puré. Morcovii se dau prin răzătoarea mică.
Se amestecă pînă se omogenizează zahărul brun, zahărul alb, zahărul vanilat, extractul de vanilie, uleiul, ouăle, ananasul.
Separat se amestecă ingredientele uscate: făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, scorțișoara, ghimbirul, nucșoara și cuișoarele.
Amestecul umed se încorporează treptat în amestecul uscat, folosind o spatulă, apoi se adaugă morcovii împreună cu 150g din nucile pecan rumenite.
O tavă de tort (⌀ 26cm) se tapetează ușor cu unt. Pe fund se așează un disc de mărime potrivită decupat din hîrtie de copt, se toarnă jumătate din amestec, și se coace la cuptor timp de 30-35 minute.
După ce s-a copt blatul, se scoate din tavă și se pune la răcit. A doua jumătate din amestec se pregătește la fel ca prima.
Cele două blaturi se lasă să se răcească complet înainte de a asambla tortul.
Pregătirea cremei
Se bat cu mixerul untul și crema de brînză timp de 2 minute. Se adaugă zahărul, extractul de vanilie și sarea, și se amestecă pînă se omogenizează complet.
Asamblarea tortului
Se pune un strat de cremă între cele două blaturi, apoi se acoperă în totalitate cu cremă. Se ține peste noapte în frigider, timp în care aromele se dezvoltă.
Înainte de servire, se ornează cu restul de nuci pecan.
Variante
Nucile pecan pot fi presărate cu zahăr înainte de a fi coapte, pentru a le face mai crocante.