Tartă împăturită de afine
După o rețetă de la Plant Based School.
Ingrediente
Pentru aluat fraged:
- 225g făină
- 1 praf de sare
- 150g unt, rece
- 2 lg. apă rece
- 25g zahăr
Pentru umplutură:
- 400-500g afine
- 1 lg. făină
- 1 plic zahăr vanilat
- 40g zahăr
Instrucțiuni
Untul trebuie să fie rece. Se taie cuburi și se frămîntă cu făina, zahărul și sarea pînă untul absoarbe făina. Apoi se adaugă apa rece și se amestecă pînă cînd se poate face într-o bilă.
Aluatul se înfășoară și se pune la congelator pentru 20 minute.
Se preîncălzește cuptorul la 200°C.
Afinele se spală în apă rece, se adaugă făina, zahărul și plicul de zahăr vanilat.
Se scoate aluatul, se pune între două foi de hîrtie de copt, și se întinde uniform cu sucitorul pînă ajunge la forma unui disc subțire cu diametrul de ~40cm.
Se ia foaia de copt de deasupra, se pune umplutura de afine în mijloc, o întinzi lăsînd o margine de 7cm. Marginea de aluat rămasă se împăturește peste umplutură, folosindu-te de foaia de copt de sub aluat.
Se unge apoi marginea cu puțină apă și se presară puțin zahăr.
Se transferă cu tot cu foaia de copt într-o tavă rotundă de mărime potrivită (~26cm) și se pune la cuptor pînă se rumenește, circa 35 minute.
Se lasă puțin la răcit și se servește cu înghețată de vanilie.