Tahini cake
După o rețetă de Ottolenghi.
Ingrediente
Pentru blat:
- 75g tahini
- 100ml suc de portocale, proaspăt stors
- 10 curmale medjool mari
- 4 banane răscoapte
- 3 lg. susan
- 130g unt la temperatura camerei
- 130g zahăr
- 3 ouă
- 250g făină 000
- 3 lț. praf de copt
- 1/4 lț. sare
Pentru cremă:
- 160g cremă de brînză
- 160g mascarpone
- 50g zahăr
- 50g tahini
Instrucțiuni
Cuptorul se preîncălzește la 160°C.
Bananele se strivesc cu furculița. Susanul se rumenește în tigaie. Curmalele se taie mărunt.
Într-un bol se amestecă tahini, sucul de portocale, curmalele, bananele și susanul.
Într-un al doilea bol se bate cu mixerul untul cu zahăr pînă de vine pufos. Se adaugă pe rînd ouăle, amestecîndu-se în continuare.
Într-un al treilea bol se amestecă făina cu sarea și praful de copt.
Se înglobează amestecul uscat (bolul #3) în amestecul de unt (bolul #2). Peste ele se toarnă amestecul de tahini (bolul #1) și se omogenizează totul.
Se ia o formă de tort (24cm diametru), se pune pe fund o foaie de copt și apoi se închide forma. Pe margini se unge cu unt.
Se toarnă amestecul în formă și se coace la cuptor 30 minute. Se acoperă apoi cu o folie de aluminiu și se mai coace încă 25 minute.
Se scoate blatul din cuptor și se lasă să se răcească.
Pentru a prepara crema, se amestecă crema de brînză cu mascarpone, zahărul și tahini timp de 2 minute pînă cînd amestecul devine omogen și aerat.
Variante
Se pot pune banane caramelizate deasupra. Pentru a le prepara, se așează felii de banană pe o tavă, se presară cu zahăr, și se rumenesc la cuptor 2-3 minute pe modul grill, pînă se caramelizează.