Skip to content

Înapoi la Rețetar

Socată

Două borcane de trei litri, umplute pînă aproape de vîrf cu apă, flori de soc și felii de lămîie, și acoperite cu tifon legat cu bandă de cauciuc.

Ingrediente

Pentru fiecare litru de apă:

Apa trebuie să fie fără clor (îmbuteliată). Lămîile trebuie să fie netratate.

Instrucțiuni

Se pune apa într-un borcan încăpător, spălat bine. Se amestecă zahărul în apă pînă se dizolvă. Se pun în apă feliile, cojile și zeama de lămîie.

Se adaugă florile de soc, tăindu-le cu foarfeca de pe codițe, sau dîndu-le jos cu o furculiță — părțile verzi sunt considerate toxice. Se amestecă toate ingredientele în borcan.

Opțional se poate adăuga drojdie proaspătă, de mărimea unui bob de mazăre. Dacă se folosește, se omogenizează într-o cantitate mică de apă, apoi se amestecă cu restul ingredientelor.

Se acoperă cu tifon prins de gîtul borcanului cu elastic, și se lasă la fermentat, amestecîndu-se cu o lingură curată de trei ori pe zi.

La 24—48h ar trebui să se observe deja activitate în borcan, indiferent dacă s-a folosit drojdie la început sau nu.

La 48—72h se strecoară prin sită sau tifon și se toarnă în recipiente de plastic (sticla poate să explodeze). Se mai ține o zi-două să dezvolte presiune. Se dă drumul la presiunea din recipient dimineața și seara.

Se pune la rece și se servește pe parcursul următoarelor cîteva zile.

Exemplu de rețetă

Într-un borcan de 3L, am pus 2.5L apă, 200g zahăr (8%), 25ml zeamă de lămîie (1%), o lămîie feliată, și coaja de pe o altă lămîie. Am folosit florile de pe vreo 12 inflorescențe de soc. Nu am adăugat drojdie. Amestecul inițial a avut pH 4.5, și a scăzut la pH 3.5 după fermentare.

A ieșit bună, foarte puțin dulce.