Socată
Ingrediente
Pentru fiecare litru de apă:
- 50–150 g zahăr (5–15%)
- 10ml zeamă de lămîie (1%)
- ½ lămîie, feliată
- coaja de pe altă ½ lămîie
- 4—5 inflorescențe de soc
- drojdie proaspătă (opțional)
Apa trebuie să fie fără clor (îmbuteliată). Lămîile trebuie să fie netratate.
Instrucțiuni
Se pune apa într-un borcan încăpător, spălat bine. Se amestecă zahărul în apă pînă se dizolvă. Se pun în apă feliile, cojile și zeama de lămîie.
Se adaugă florile de soc, tăindu-le cu foarfeca de pe codițe, sau dîndu-le jos cu o furculiță — părțile verzi sunt considerate toxice. Se amestecă toate ingredientele în borcan.
Opțional se poate adăuga drojdie proaspătă, de mărimea unui bob de mazăre. Dacă se folosește, se omogenizează într-o cantitate mică de apă, apoi se amestecă cu restul ingredientelor.
Se acoperă cu tifon prins de gîtul borcanului cu elastic, și se lasă la fermentat, amestecîndu-se cu o lingură curată de trei ori pe zi.
La 24—48h ar trebui să se observe deja activitate în borcan, indiferent dacă s-a folosit drojdie la început sau nu.
La 48—72h se strecoară prin sită sau tifon și se toarnă în recipiente de plastic (sticla poate să explodeze). Se mai ține o zi-două să dezvolte presiune. Se dă drumul la presiunea din recipient dimineața și seara.
Se pune la rece și se servește pe parcursul următoarelor cîteva zile.
Exemplu de rețetă
Într-un borcan de 3L, am pus 2.5L apă, 200g zahăr (8%), 25ml zeamă de lămîie (1%), o lămîie feliată, și coaja de pe o altă lămîie. Am folosit florile de pe vreo 12 inflorescențe de soc. Nu am adăugat drojdie. Amestecul inițial a avut pH 4.5, și a scăzut la pH 3.5 după fermentare.
A ieșit bună, foarte puțin dulce.