Skip to content

Înapoi la Rețetar

Gomboți cu prune

După o rețetă a Divei în bucătărie.

Ingrediente

La vreo 30 prune:

Pe deasupra:

Instrucțiuni

Se scot sîmburii din prune, păstrînd-le dealtfel întregi.

Se pun la fiert într-o oală cu apă rece sărată cartofii întregi în coajă. Se fierb pînă intră ușor furculița în ei, ca pentru piure.

Cît timp se fierb cartofii, se pune într-o tigaie lată o lingură de ulei de măsline și untul. După ce se topește untul, se adaugă pesmetul și se amestecă pînă absoarbe grăsimea și se rumenește, avînd grijă să nu se ardă. Se oprește focul, se adaugă zahărul și zahărul vanilat, și se pune deoparte într-un vas.

Se pune altă apă la fiert, pentru gomboți.

Cînd s-au fiert cartofii, se decojesc și se dau prin presa de cartofi sau se strivesc cu furculița. După ce se răcesc un pic, se adaugă grișul, ouăle și 100g din cantitatea de făină. Restul de făină se adaugă pe parcurs, în funcție de cît are nevoie aluatul, care trebuie să rămînă lipicios și elastic.

Se fac bile de aluat de mărime potrivită pentru prune. Se turtește bila, se înfășoară în jurul prunei, și i se dă din nou formă sferică.

Cînd clocotește apa, se pun la fiert bilele pentru circa 12 minute, fără a le înghesui în oală. Bilele fierte se tăvălesc prin amestecul de pesmet și se lasă să se răcească.

Gomboții se servesc proaspeți, sau după ce au stat la rece peste noapte.