Skip to content

Înapoi la Rețetar

Fasole boabe, fiartă

O oală în care plutesc, alături de fasole, o căpățînă de usturoi, o ceapă tăiată în două, un morcov, bucăți de țelină, o crenguță de cimbru

Ingrediente

Instrucțiuni

Fasolea se clătește și se pune la înmuiat peste noapte într-un recipient cu apă rece.

A doua zi, fasolea se clătește și se pune la foc într-o oală cu apă rece de trei-patru degete peste nivelul boabelor, nesărată.

Legumele se taie în bucăți mari: ceapa în jumătate, morcovul în două pe lungime, tulpina de țelină în segmente cît degetul de lungi. Căpățîna de usturoi se curăță de primul strat de coajă și i se taie baza cu mustățile.

Toate acestea, împreună cu piperul, frunzele de dafin și crenguța de dafin, se adaugă peste fasole.

Se pune capacul peste oală și se aduce la temperatura de fierbere, după care se lasă să fiarbă la foc mic.

După primele 45 minute, se pot scoate din oală cu cleștele sau cu furculița toate ingredientele în afară de fasole, care se lasă la fiert în continuare pînă ajunge la textura potrivită, 1-2 ore în total, în funcție de soi.

Cînd fasolea a ajuns la textura potrivită, se sărează puțin, se oprește focul, și se lasă să se răcească în lichidul propriu.

Observații

Lichidul în care a fiert fasolea se poate strecura într-un recipient și folosi ca bază pentru mîncăruri.

Temperatura apei în procesul de gătire trebuie menținută la cel puțin 91°C, pentru a inactiva lectinele prezente în bobul de fasole.

Cînd se judecă dacă boabele s-au fiert, trebuie încercată o lingură plină de boabe, fiindcă unele se gătesc mai repede ca altele.

Vezi și