Banana bread
Dezvoltată pe baza unei rețete de Sally McKenney.
Ingrediente
- 250g făină
- 1 lț. bicarbonat de sodiu
- ¼ lț. sare
- ½ lț. scorțișoară, pudră
- 115g unt moale
- 100g zahăr brun
- 1 plic zahăr vanilat
- 2 ouă
- 80g iaurt
- 5 banane mari, răscoapte
- 100g nuci pecan și/sau alune de pădure, rumenite
Instrucțiuni
Se preîncălzește cuptorul la 180°C.
Patru dintre banane se fac terci cu furculița. A cincea banană se taie în felii subțiri longitudinale. Nucile se mărunțesc cu cuțitul. Untul se taie cuburi și se aduce la temperatura camerei.
Într-un bol se amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, sarea și scorțișoara.
Într-un alt bol mai mare se amestecă cu mixerul untul, zahărul și plicul de zahăr vanilat, pînă devine cremos. Se adaugă ouăle, urmate de iaurt și de bananele strivite.
Peste amestecul umed se adaugă amestecul de făină și se omogenizează totul, fără să amesteci excesiv. La final se încorporează nucile mărunțite.
Se unge cu unt o tavă de chec. Se toarnă aluatul în tavă, și se ornează cu feliile de banană.
Se pune la cuptor pentru 60 de minute. În ultimele 20 de minute se verifică: dacă s-a rumenit deja prea tare, se acoperă tava cu o folie de aluminiu pentru restul timpului.
Se scoate din cuptor și se lasă la răcit, preferabil peste noapte — dacă ai răbdare.