Sirop de soc
Sirop de soc, în mai multe variante de conservare, după Pam Corbin, River Cottage handbook #2, preserves (Bloomsbury, 2008).
Ingrediente
Pentru doi litri de sirop:
- 1kg zahăr
- 1.5L apă
- 25-30 inflorescențe de soc
- 3 lămîi bio sau netratate
- 1 portocală bio sau netratată
- 1 lț. cu vîrf acid citric (sare de lămîie)
Instrucțiuni
Se pune apa la fiert.
Într-un recipient încăpător se adaugă florile de soc, tăindu-le cu foarfeca de pe codițe, sau dîndu-le jos cu o furculiță — părțile verzi sunt considerate toxice. Alături de florile de soc se adaugă coaja răzuită de pe lămîi și de pe portocală. Zeama de la citrice (~150ml) se păstrează.
Ingredientele se opăresc cu apa fiartă și se lasă la infuzat pînă a doua zi.
Se strecoară lichidul și încălzește blînd pe foc alături de zahăr și zeama de citrice păstrată, amestecîndu-se pînă se dizolvă. Cînd ajunge la clocot, se mai gătește două minute la foc mic.
Se toarnă în sticle curate. Se poate folosi cîteva săptămîni, timp în care se ține la frigider.
Pentru păstrarea peste iarnă
Se poate păstra la congelator în sticle de plastic, sau procesat mai departe pentru a putea fi păstrat într-un loc uscat și răcoros în recipiente de sticlă: după ce se toarnă în sticle, se sterilizează în baie de apă la 89°C timp de 20 de minute (vezi Canning).